Door Ilsa Goossens, coach & trainer bij 361°

Ook de paasklokken hebben zich aan de strikte maatregelen gehouden dit jaar. Het droppen van al dat lekkerst kon enkel in eigen kot of tuin. Dit jaar hebben ze mijn tuin overgeslagen, geen chocolade op kantoor, en gelukkig maar. De wilskracht die ik elk jaar moet bovenhalen om me te beperken tot een “gezonde” dosis, en die ik telkens verlies. Dit jaar win ik, geen verleiding en geen extra kilo’s. Een gewoonte die ik misschien wel kan doortrekken.

Het aanpassingsvermogen van je brein

Deze quarantaine helpt me om een aantal nieuwe gezonde gewoontes in te voeren. Wist je dat je een nieuwe, banale gewoonte gedurende 2 weken elke dag moet volhouden om ervoor te zorgen dat je deze gewoonte ook effectief inbouwt in je dagelijkse leven? Dat is dankzij de neuroplasticiteit van onze hersenen: de mogelijkheid van je brein om zich aan te passen. Door dat vermogen kan je jezelf een nieuwe gewoonte eigen maken. Elke keer je het nieuwe gedrag stelt, maak je het begin van een nieuwe baan in je brein. Als je het vaak genoeg doet, wordt het een sterke baan die resulteert in gedragsverandering. Zo moet je een handeling minstens 6 weken elke dag volhouden om er een gewoonte – lees: nieuwe sterke baan in je brein – van te maken.

Wel, ik hoop dat er zo stilaan een aantal nieuwe banen vorm krijgen. Sporten en mediteren doe ik elke dag. Ik maak me geen illusie: eens we terug naar een ‘normale’ situatie gaan, zal ik dit niet elke dag kunnen toepassen. Maar ik hoop toch dat de baan in mijn brein sterk genoeg is en dat mijn ‘actieve’ hersenbaan het wint van mijn ‘luie’ baan.

Zo zie je maar: Er zijn ook goede dingen aan deze crisis, en mijn brein krijgt er enkele nieuwe snelwegen bij.

Over Ilsa

Ilsa Goossens is coach en trainer bij 361°. Ze heeft meer dan 20 jaar ervaring als HR en Talent Manager in diverse organisaties. Ze begeleidt zowel teams als individuen doorheen hun verschillende fases van groei(pijnen). Met haar zachte empathie en effectieve daadkracht helpt ze om mensen in beweging te zetten en ze verder te laten ontwikkelen.