Sabine Appelmans is vandaag tenniscoach, gezondheidscoach en functional trainer. Ontdek hoe zij de holistische cirkel van 361° rond maakt.

Bij 361° willen we mensen weer in contact brengen met hun passie. Hoe ontdekte jij je passie tennis?

Sabine Appelmans: “Ik begon met tennis onder invloed van een vriendin. Omdat bij haar in de groep zitten voor mij veel belangrijker was dan met de juiste hand tennissen, gaf ik aan dat ik net zoals zij linkshandig was. Veel mensen vragen me of ik nog beter had gepresteerd als ik met mijn rechtse hand had leren tennissen, maar als ik klein was vond ik dat onbelangrijk. Ik wilde me amuseren, genoot van de tennislessen met mijn vriendin en had nooit gedacht dat ik later professioneel tennisser ging worden. Gelukkig, want hoewel talent en inzet altijd meespelen, maak je op topniveau toch het verschil met passie en keuzes vanuit je hart. Omgekeerd blijven de resultaten vaak uit als je passie uitdooft.”

Begon ook jij na een poos met je verstand te tennissen?

“Wanneer tennis moderniseerde, leerde ik van mijn coach alle nieuwe technieken, houden en grepen aan. Met veel moeite kreeg ik dit tijdens de trainingen goed onder de knie, maar tijdens de wedstrijden liep het fout. Ik begon plots ook veel minder natuurlijk te spelen, meer met mijn verstand en verloor zo mijn sterktes. Aan je zwaktes werken en je techniek bijschaven is goed, maar als je er teveel aan werkt verlies je voor een deel je sterktes.”

Hoe bouwde jij als profspeler aan je mentale veerkracht?

“Veerkracht is een must in een wereld waarin iedereen je met een vergrootglas bekijkt en er heel veel concurrentie is. Je leert vooral op jezelf vertrouwen via concentratie, focus en discipline. Bovendien hebben we veel tools en rituelen om met stress om te gaan. De meest belangrijke? Ademen! Alles begint met de juiste ademhaling en afstand nemen. Een van de eerste zaken die je bijleert als professioneel tennister op mentaal vlak is nooit oordelen of een punt.”

Is je zo snel achter elkaar herfocussen geen ongelofelijk moeilijke opgave?

“Natuurlijk! Maar je werkt daaraan omdat je merkt dat het je vooruit helpt. Kijk, ik geloof heel hard in altijd bijleren en jezelf continu verbeteren, ook op vlak van ontspanning. Soms heb ik de indruk dat mensen veel willen, maar daar zelden echt iets voor willen doen. Iedereen wil meer ontspanning, maar ontspanning vraagt ook een inspanning. Kijk maar naar yoga. De poses vragen veel van je geest en lichaam, maar je gaat wel veel dieper en hebt een meer duurzaam effect omdat je de nodige tools krijgt die je ook in andere contexten kunt toepassen.”

Welke levenslessen onthoudt je nog aan je tenniscarrière?

“Luister naar je lichaam! Als topsporter ben je ongelofelijk afhankelijk van je lichaam en als dat tegen sputtert, lukt er niets meer. We leren heel bewust het verschil kennen tussen normale vermoeidheid na een training of gewone spierpijn enerzijds, en overbelasting anderzijds. Ook door elke ochtend mijn hartslag te meten, wist ik of mijn lichaam klaar was voor een training. Jammer genoeg merk ik in bedrijven dat veel mensen de link met hun lichaam verliezen of zelfs nooit gevoeld hebben.”

Wat is de invloed van beweging op jouw mentale welzijn?

“Toen ik stopte met tennissen en zwanger was, voelde ik een enorm verschil, ik zat eenvoudigweg niet goed in mijn vel. Voor mij is beweging vooral een manier om stress te laten afvloeien. We zijn biologisch zo geprogrammeerd dat we op stress reageren met een vlucht- of vechtreactie. Hoewel ons lichaam alles in het werk zet om ons daartoe klaar te stomen, missen we vaak die fysieke component.”

Welke levenslessen onthoud je nog uit je sportcarrière?

“Vooral het belang van de mensen rond jou. Hun positiviteit, maar ook de manier waarop elk van hen je beter maakt in hun domein. Veel mensen hebben vandaag wel een personal trainer, maar in het bedrijfsleven heerst er nog een groot taboe om je mentaal te laten coachen. Maar je komt nergens zonder dat jij aan jezelf werkt. Als jij je goed voelt en weet wie je bent, gaan de dingen plots veel makkelijker en volgen de resultaten vanzelf.”

Meer weten over 361°?

Contacteer ons dan voor een vrijblijvend gesprek!