Op 1 juni vierden we 1 jaar 361°. Ons Digitaal Welzijnsplatform staat 1 jaar live, is goed bevonden én breidt verder uit: sinds afgelopen week kan je via het Digitaal Welzijnsplatform ook live webinars volgen en video’s kijken. We werken hiervoor samen met WebinarSolutions en praten met Managing Partner Sandra De Milliano over werkplezier en hoe video voor meer werkplezier kan zorgen.

Sandra, wat geeft jou werkplezier?

Sandra: Wat bij mij voor werkplezier zorgt is een combinatie van doen wat ik graag doe en waar ik ook goed in ben, samenwerken met mensen die betrokken zijn en ook werkplezier hebben… En ook belangrijk voor mij is dat we samen iets creëren. Dat kan een trainingsprogramma zijn of een video, een webinar of een hologram, of een event dat we organiseren of gewoon een teks. De vorm maakt op zich minder uit maar ik vind het wel leuk om iets tastbaars te maken waar we ook tevreden en trots op kunnen zijn. Het eindresultaat is voor mij toch wel heel belangrijk.

Vandaag vind je werkplezier bij WebinarSolutions. Zijn er periodes geweest in je leven dat je minder werkplezier hebt gehad?

Sandra: Ja, die periodes zijn er zeker geweest. Maar ik heb die nooit lang laten duren. Voor mij was dat telkens een signaal dat het tijd was om naar iets anders uit te kijken. Continu blijven leren en ontwikkelen en groeien is voor mij van levensbelang. Ik ben van nature heel nieuwsgierig, ik wil alles weten en ontdekken. En dat is eigenlijk de belangrijkste reden waarom ik journalist ben geworden. Ik wou interessante mensen kunnen aanspreken, interviewen en ontdekken hoe zij denken, wat ze weten en wat ze doen. En die karaktereigenschap zie ik nu ook terug bij mijn zoontje van 6 jaar, die stelt heel veel vragen aan iedereen. Hij wil weten hoe alles werkt en in elkaar zit. Als hij iets nieuws heeft ontdekt, dat maakt hem altijd heel blij.

Waarom ben je dan uiteindelijk bij de VRT-Nieuwsdienst weg gegaan?

Ik heb graag voor de Nieuwsdienst gewerkt en ik ben ook dankbaar dat ik daar heb kunnen werken.  Ik was master in TEW (nvdr Toegepaste Economische Wetenschappen) en wist niets van tv-maken. Bij Het Journaal heb ik alles geleerd. Het wat ook heel leuk om daarna voor Ter Zake en Panorama een aantal dingen te kunnen doen.  De reden waarom ik uiteindelijk ben weggegaan is dat ik zelf meer diepgaande reportages wou gaan maken in het buitenland. Als je voor de redactie werkt is het de hoofdredacteur en de eindredacteurs die beslissen waarover een video wordt gemaakt en hoeveel middelen (tijd en budget) je daarvoor krijgt. Met mijn eigen productiehuis kon ik dat zelf kiezen. Op dat moment was dat zeker geen gemakkelijke beslissing want een job met meer zekerheid was er niet en ik had een heel goed contract. Maar achteraf gezien is dat voor mijn werkplezier en zelfontwikkeling zeker een heel goede stap geweest.

En een volgende stap voor jou was om trainer te worden?

Klopt. Op een bepaald moment was ik vooral nog bezig met eindredactie en hoofdredactie van actualiteitenmagazines. De routine en de verveling begon weer de kop op te steken. Ik had naar mijn gevoel ook alles bereikt wat ik wou bereiken bij televisie. In die periode begon ik ook spontaan aanvragen te krijgen van bedrijven om mediatraining te komen geven of advies te geven bij hun communicatiestrategie. Dat was voor mij weer iets helemaal anders, een nieuwe uitdaging.  Als ik iets doe dan wil ik dat ook goed doen dus ben ik mij heel fanatiek gaan verdiepen in NLP, didactiek, breinleren, training- en coachingstechnieken, …

Hoe heeft video jou geholpen om meer werkplezier te krijgen als trainer?

Als internationaal trainer was ik vaak onderweg. Ik zat meer in hotels en in luchthavens dan dat ik thuis was. In het begin is dat allemaal leuk maar na een tijdje begint dat toch door te wegen. Dus ik ging op zoek naar een manier om mij minder te moeten verplaatsen. Ik ben toen beginnen experimenteren met blended en flipped learning. Video’s en webinars inzetten ter voorbereiding van een classroom training werkte voor mij heel goed. Ook het verdiepende natraject ben ik meer en meer gaan digitaliseren met follow-up video’s en Q&A webinars.

Nu verplaats ik mij nog zelden of nooit. De meeste trainingen doe ik online of in onze studio’s in Mechelen. Vandaag zijn er zoveel handige tools dat je een trainingstraject makkelijk 100% digitaal kan doen, zelfs mijn 1-op-1 coachings doe ik vaak digitaal.

Deze manier van werken heeft voordelen voor iedereen. De deelnemer moet zich niet verplaatsen en wint tijd. Voor het bedrijf is het zowel tijd- als kostenbesparend. En wat vaak wordt vergeten is dat ook het resultaat van de training op deze manier veel hoger is dan bij enkel een klassikale training. Deelnemers gaan veel meer onthouden en toepassen. Sommige onderzoeken spreken van een return tot +86%. Dat is gigantisch.

Hoe kunnen onze coaches en trainers effectief starten met video op het 361° Welzijnsplatform?

Video is in de eerste plaats een heel efficiënte tool, het is een middel om iets te bereiken: meer klanten, meer vrije tijd, extra inkomen,…  Ik gebruik video bijvoorbeeld ook als een product dat ik verkoop om een regelmatig basisinkomen te krijgen. Een leervideo maken gaat voor een trainer veel sneller dan een boek schrijven en je kan er meer voor vragen. Ik zou elke trainer of coach aanraden om een aantal video’s of webinars te maken. Je steekt hier 1 keer tijd in en je kan het daarna blijven verkopen. Ook via het Welzijnsplatform gaan we vanaf nu die video’s aanbieden. Zo kan je op een termijn een mooi inkomen genereren zonder dat je daar nog iets extra voor hoeft te doen.

 

Een andere interessante toepassing voor de coaches op het platform is een video maken waarin ze zichzelf kort voorstellen. Als ik een potentiële klant benader dan stuur ik altijd een video mee en dat werkt. Mensen gaan die sneller bekijken dan dat ze een tekst gaan lezen. Mensen die reageren op de video weten onmiddellijk wie ik ben en waar ik voor sta en worden dan ook makkelijker klant.

Toen ik begon als trainer heb ik heel actief videoblogs ingezet en verspreid via social media. Zo positioneer je jezelf en leren mensen je kennen.

Op 12 juni organiseren we een gratis webinar. Wat kunnen mensen hiervan verwachten?

Inderdaad, op 12 juni gaan we live vanuit onze studio’s in Mechelen. Isabelle (nvdr Isabelle Hoebrechts, gedelegeerd bestuurder 361°) en ik  gaan dan wat meer vertellen over de verschillende soorten video’s die er zijn. Hoe je video effectief kan inzetten op het Welzijnsplatform en ook daarbuiten op je website of social media. We gaan het hebben over hoe je eenvoudig en laagdrempelig kan starten met video en de ondersteuning die je hierbij kan krijgen als 361° coach. Het is de bedoeling dat de coaches heel veel vragen gaan stellen en dat iedereen op het einde van het webinar stappen kan zetten om effectief aan de slag te gaan met video.

Video is de toekomst. Profiteer van dit gratis webinar en laat je inspireren. Schrijf je in en ontvang je unieke toegangscode in de mailbox. Je kan je hier inschrijven voor het webinar.